Ett av våra expertområden är penningtvättsdirektivet AML som bara fortsätter att växa och där nya medarbetare alltid är välkomna. VD Andreas Johansson berättar om AML-satsningen i Dagens Industri.

Andreas och Katrin ler

– Vi satsar på att växa och bli större och vi vill växa med kvalitet, bygga något långsiktigt. Det har gått bra de första 20 åren, vi är bland de främsta i landet, säger Evitecs VD Andreas Johansson.
Evitec hjälper till med allt från projektledning och arkitektur till krav och test. Utifrån firmans breda erfarenhet coachas kunderna att framgångsrikt implementera lösningar för efterlevnad av regelverkskrav.

– Vi är ”doers”. Det är vi som ser till att alla direktiv och system implementeras i verksamheten, säger Andreas.

Skulle kunna vara dubbelt så många

Katrin Schöld, en av Evitecs AML-experter, beskriver sitt jobb som att vara tolk mellan verksamhetens olika delar. Företagsjurister tolkar nya AML-direktiv och kravställer sedan till IT-sidan. Tyvärr uppstår ofta språkförbistring.

– Då kan vi finnas där i gränslandet och översätta. Det gäller att få dem att prata samma språk. Jag tycker verkligen det är jätteroligt att jobba med det här regelverket. Samtidigt så känner jag att jag gör samhällsnytta.

Att som Katrin kunna göra sig förstådd över gränserna är en attraktiv egenskap, som leder till gott resultat.

– Det är stor efterfrågan på den här kompetensen, vi skulle lätt kunna vara dubbelt så många. Men det finns inte så många som kan både verksamheten och IT-sidan inom bankväsendet, menar Andreas.

Behov av en konsultpartner

Numera omfattas försäkringsbolag, pensionsbolag, spelbolag med flera av penningtvättsdirektivet och utan den erfarenhet som bankväsendet hunnit få kan det bli tufft.

– Många har verkligen behov av en konsultpartner som kan det här. De riskerar att översköljas av en tsunami av regelverkstolkningar, säger AML-experten Kjell Askdal.

– Men tjuvar och banditer ligger aldrig på latsidan utan förfinar ständigt sina metoder. Då måste vi hjälpa våra kunder att vara på hugget så att de inte utnyttjas för penningtvätt eller andra finansiella brott.

Relaterade nyheter

Nyheter
14 juni 2022

Profit Software byter namn till Evitec som del av nordisk expansion

Nu inleds en omfattande varumärkesuppdatering och Profit Software byter namn till Evitec i samtliga länder där verksamhet bedrivs. Nya namnet tas i bruk under hösten 2022.
Nyheter
03 juni 2022

Vi letar alltid efter nya talanger – kanske är du en av dem?

Under våren 2022 blev vi uppköpta av det finska it-bolaget Profit Software, vilket ger ännu fler möjligheter till spännande arbetsuppgifter, projekt och kunder!