Penningtvätt och finansiering av terrorism är internationella problem och blir allt vanligare. Det är allvarliga hot mot det finansiella systemet.

De senaste åren har regulatoriska krav ökat lavinartat för många företag globalt. Ett regelverk som gett konsekvenser för många företag inom den finansiella sektorn och som dessutom uppmärksammats i media är penningtvätt och finansiering av terrorism. Som svar har nationella, europeiska och globala tillsynsorgan ställt allt större krav på strikt efterlevnad av Penningstvättsdirektivet, AML, för att identifiera och eliminera risken för den här typen av kriminell verksamhet. Regeringen har satt upp att bekämpa penningtvätt som ett av sina mål för 2022. 

Fintech-sektorn är ett av de främsta målen för finansiella brottslingar. Online-betalningsportaler, kryptovalutatjänster etc används ofta för att tvätta pengar eller finansiera terroristgrupper. För att bekämpa detta kommer fintech-företag att bli tvungna att ägna mer uppmärksamhet och resurser på just AML och att till exempel lägga pengar på screeningtjänster vid kontoöppning. År 2025 förväntas marknadsvärdet på programvara för att hindra penningtvätt ha ökat från 879 miljoner USD år 2017, till 2 717 miljoner USD från, enligt statistik från brittiska Shufti Pro. 

Problemet med penningtvätt är stort, det visar också PwCs undersökning Global Economic Crime and Fraud Survey 2020, enligt rapporten står globala penningtvättstransaktioner för mellan 1 och 2 biljarder dollar per år eller 5 % av global BNP. 

Det är också tydligt att COVID-19 har haft en enorm inverkan på allt som rör illegal verksamhet och oseriösa aktörer. Vi har sett en drastisk ökning av kriminella försök att utnyttja pandemin genom nätfiskekampanjer och företagsutpressningar, e-postbedrägerier och traditionella bedrägeriprogram. Antalet anmälningar till Finanspolisen om misstänkt penningtvätt ökar stadigt för varje år. 

För de allra flesta företag är hotet om bedrägeri aktuellt och växer. Vi måste se till att alltid ligga steget före dem som vill dra nytta av våra finansiella system. Det handlar inte bara om att identifiera och förstå dagens hot, utan också om att vara förberedd på morgondagens hot. Våra erfarna AML-konsulter hjälper våra kunder att vara på hugget så att de inte utnyttjas för penningtvätt eller andra finansiella brott. 

Hör av dig till oss om du behöver hjälp med att hålla dig uppdaterad! 

Relaterade nyheter

Nyheter
14 juni 2022

Profit Software byter namn till Evitec som del av nordisk expansion

Nu inleds en omfattande varumärkesuppdatering och Profit Software byter namn till Evitec i samtliga lä...
Nyheter
03 juni 2022

Vi letar alltid efter nya talanger – kanske är du en av dem?

Under våren 2022 blev vi uppköpta av det finska it-bolaget Profit Software, vilket ger ännu fler möjli...